Πως μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!

peaceΠρόσφατα παρακολούθησα ένα επαγγελματικό σεμινάριο με θέμα τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και εκπαιδευτή το Μάνο Παυλάκη.
Μέσα σε λίγες ώρες, κατάφερε να με κάνει να νιώσω διάφορα συναισθήματα.

Ένιωσα συγκίνηση, τη στιγμή που μας έβαλε να παρακολουθήσουμε τη γνωστή ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Πιλάβιου ‘Τι είναι αυτό;’.

Ένιωσα χαρά και γέλασα με τη ψυχή μου, παίζοντας ένα παιχνίδι με τους συναδέλφους μου.

Ένιωσα ικανοποίηση, αγωνία και άλλα πολλά συναισθήματα, αλλά περισσότερο θέλω να σταθώ σε αυτό το οποίο με έβαλε σε σκέψεις.
Είναι η στιγμή που μας ζήτησε να κάνουμε μια λίστα, σε ένα κομμάτι χαρτί, με 3-4 άτομα που με κάποιο τρόπο έχουν επηρεάσει/σημαδέψει θετικά την ζωή μας.

Σίγουρα, για όλους μας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που μπορεί μάλιστα οι ίδιοι να μην το γνωρίζουν καν.

Μπορεί να είναι κάποιος δάσκαλος από τα μαθητικά μας χρόνια, κάποιος εκπαιδευτής ενός σεμιναρίου, κάποιος καλός μας φίλος, ένα συγγενικό μας πρόσωπο ή κάποιος άγνωστος που έτυχε να πιάσουμε κουβέντα σε ένα πάρτι ή σε ένα ταξίδι και μας είπε κάτι που μας έκανε να δούμε την ζωή διαφορετικά, πιο θετικά ή πιο αισιόδοξα.

Σίγουρα και εγώ, στα 34 χρόνια της ζωής μου, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ο καθένας τους λίγο ή πολύ με έχει επηρεάσει θετικά στο να πάρω κάποιες αποφάσεις και να κάνω το επόμενο βήμα που πιθανόν να μου άλλαξε κάποια πτυχή της ζωής μου.

Από το μυαλό μου στιγμιαία πέρασαν πάρα πολλοί φίλοι, γνωστοί, συγγενικά πρόσωπα, συνάδελφοι αλλά και άγνωστοι.

Αν έχετε και εσείς ένα λεπτό, πάρτε ένα μολύβι και ένα χαρτί και σημειώστε τους δικούς σας σπουδαίους ανθρώπους που σας επηρέασαν/σημάδεψαν θετικά στη ζωή σας και τους θυμάστε έντονα.

Στη δική μου λίστα έγραψα 3 ανθρώπους!

Αμέσως μετά, η πρόταση του εκπαιδευτή ήταν να σκεφτούμε τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων που τους κάνουν τόσο ξεχωριστούς στα δικά μας μάτια και έχουν καταφέρει να επηρεάσουν κάποιο κομμάτι της ζωής μας.

Γυρνώντας σπίτι έκατσα και κατέγραψα τα χαρακτηριστικά αυτά που πραγματικά θαυμάζω σε αυτούς τους ανθρώπους και μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

Θαυμάζω τη γενναιόδωρη αθωότητα τους και την ταπεινότητα τους.

Μου αρέσει η ευγένεια και η δύναμη τους να αισθάνονται καλά, χωρίς να έχουν την ανάγκη να υποβαθμίσουν κάποιον άλλον.

Θαυμάζω τη προσφορά τους να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους χωρίς να έχουν κάποιο όφελος, αλλά και την ήρεμη δύναμή τους να σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Η ισορροπία του χαρακτήρα τους και το πόσο καλά φαίνεται να έχουν δουλέψει το κομμάτι ‘ο εαυτός μου’ είναι κάτι που σίγουρα ξεχωρίζει πάνω τους.

Κάτι ακόμα που θαυμάζω, είναι το πάθος και η βαθιά γνώση τους με αυτό που θα καταπιαστούν.

Ωραία μέχρι εδώ. Γράψαμε τη λίστα μας, γράψαμε τα χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε αλλά αυτό αρκεί; Όχι, δεν αρκεί.

Έχουμε και εμείς μια ‘υποχρέωση’ απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά και αυτή η ‘υποχρέωση’ είναι να προσπαθούμε κάθε μέρα να μπούμε και εμείς με την σειρά μας στη λίστα κάποιου.

Το οφείλουμε σε αυτούς που αγαπάμε, αλλά πάνω από όλα το οφείλουμε στον εαυτό μας!

Αυτό σημαίνει ότι εμπνεόμαστε από αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη αναγνωρίσει ότι τα θαυμάζουμε και καθημερινά προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να εμπνεύσουμε και εμείς κάποιον άλλο με στόχο να γίνουμε ένας από τους 3 ξεχωριστούς ανθρώπους στη λίστα κάποιου.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.
Η αλλαγή όμως ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και αυτό θα είναι ένα θαυμάσιο βήμα για να βελτιώσουμε την ζωή μας.

Κανείς άλλος δεν έχει την δύναμη να το κάνει εκτός από εμάς, γι’ αυτό ας επωφεληθούμε από αυτό και να κάνουμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο!

Ξεκινήστε σήμερα! Γράψτε τη λίστα σας και τα χαρακτηριστικά που θαυμάζετε και βάλτε στόχο να γίνετε η έμπνευση για κάποιον άλλο.

Ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι όταν γνωρίζει ότι έχει αλλάξει τη ζωή κάποιου, θετικά!

Photo by Nagesh Jayaraman