Πως να προετοιμάσετε το παιδί σας για την βάπτιση!

mamaggela_vaptism
Έχουμε μπει φορτσάτοι στον Ιούλη και φαντάζομαι οι πρετοιμασίες για τις πρώτες βαπτίσεις του καλοκαιριού έχουν ήδη αρχίσει, οπότε νομίζω τα παρακάτω tips θα σας φανούν χρήσιμα.

Στη βάπτισή της, η κόρη μου, ανυπομονούσε να μπει στη κολυμπήθρα να κάνει μπάνιο. Κάποια στιγμή άρχισε να βγάζει ρούχα και παπούτσια και να λέει ‘΄μαμά μπλουμ’!
Ήταν 1,5 χρονών όταν την βαπτίσαμε και με την κατάλληλη προετοιμασία δεν έκλαψε καθόλου.

Ξεκινήστε να μιλάτε στο παιδί σας για την βάπτιση, 10-15 μέρες πριν.
1. Νονός. Θα κάτσει άραγε τόση ώρα στην αγκαλιά του;
Επιδιώξαμε ο νονός και η Ελευθερία να συναντηθούν αρκετές φορές, λίγο πριν την βάπτιση. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και για κάποιους ίσως δεν είναι εφικτό, αν ο νονός μένει σε άλλη πόλη.
Τυπώστε μια κοντινή φωτογραφία του νονού ώστε να την δείχνετε στο παιδί σας κάθε μέρα. Μιλήστε του για το πόσο τον/την αγαπάει ο νονός και εξηγήστε ότι στη βάπτιση θα τον/την κρατάει αγκαλιά για αρκετή ώρα.

2. Παπάς. Μήπως τρομάξει μόλις τον δει;
Τα γένια, τα μαύρα ρούχα και το καπέλο δείχνουν τρομακτικά στα μάτια ενός παιδιού. Τυπώστε μια φωτογραφία ενός τυχαίου παπά από το ίντερνετ και μιλήστε καθημερινά για αυτό. Κάντε ερωτήσεις όπως:
Τι φοράει ο παπάς; (καπέλο)
Τι έχει ο παπάς; (μούσια)
Τι χρώμα είναι τα ρούχα του (μαύρα)
Τι θα σου βάλει ο παπάς (λαδάκι στα χεράκια)
….. και άλλες παρόμοιες.

3. Κολυμπήθρα. Θα δεχτεί να μπει μέσα;
Βρείτε μια φωτογραφία κολυμπήθρας και τυπώστε την. Αυτή ήταν η καθημερινή μας συζήτηση, ότι εκεί θα τη βάλει ο παπάς να κάνει μπάνιο και της εξηγούσα όλη την διαδικασία του Μυστηρίου.

4. Κόσμος. Πως θα αντιδράσει όταν βρεθεί ανάμεσα σε πολλά άτομα.
Από μικρή βρισκόταν συχνά ανάμεσα σε κόσμο, είτε μέσω εκδηλώσεων για παιδιά, είτε σε συναντήσεις με άλλες μαμάδες, οπότε θεωρούσα ότι δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν εξοικειωθεί.
Επιπλέον, μια ιδέα είναι να παίρνετε μαζί το παιδί σας, σε όλες τις συναντήσεις που θα χρειαστεί να κάνατε στο χώρο όπου θα γίνει η βάπτιση, έτσι ώστε να εξοικειωθεί αρκετά με το περιβάλλον.
 Σε εμάς, το μυστήριο και η δεξίωση, έγιναν στον ίδιο χώρο, οπότε δεν παρέλειπα, κάθε φορά που πηγαίναμε να της δείχνω την εκκλησία, την κολυμπήθρα και να της εξηγώ όλη την διαδικασία.

5. Βάπτιση. Πως να είναι άραγε μια βάπτιση;
Ψάξτε και βρείτε βιντεάκια από βαπτίσεις με παιδάκια που δεν κλαίνε ;)
Η μικρή ενθουσιάστηκε, γιατί όλα αυτά που τις περιέγραφα τόσο μέρες, τα έβλεπε στην οθόνη. Μπορείτε να βρείτε αρκετά και ποιοτικά βιντεάκια εδώ.

6. Ημέρα της βάπτισης.
Εκείνη η μέρα προσπάθησα να είναι όπως κάθε άλλη μέρα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα της βάπτισης. Ξεκινήστε με πρωινό, παιδική χαρά, σιέστα και ούτω καθ΄εξής.
Φεύγοντας για τη βάπτιση, μη ξεχάσετε τα απαραίτητα, όπως το αγαπημένο κουκλάκι, κάποιο σνακ, άνετα παπούτσια και ότι άλλο θα κάνει το παιδί σας να νιώσει άνεση και ασφάλεια.

Όπως καταλαβαίνετε, το σημαντικότερο είναι η κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση με ειλικρίνεια, για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Εύκολα, απλά και χρήσιμα μυστικά που σας προτείνω να δοκιμάσετε!
 • asia

  ωραία tips για μεγαλύτερα παιδιά φυσικά!είναι ωραία όμως ν ανακαλύπτουν και πράγματα μόνα τους και επιπλέον υπάρχει και η θεωρία πως στο παιδί δεν μπορείς να το προετοιμάζεις για κάτι άγνωστο πχ σχολείο γιατί το άγνωστο και ειδικά όταν το αναφέρουμε κ περιγράφουμε συχνά προκαλεί άγχος στα παιδιά και δεν μπορούν να το διαχειριστούν.Ε, και να κλάψει λίγο τι έγινε;

  • mamaggela

   Asia, ναι τα tips είναι κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά (1 έτους και πάνω)

   Συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις. Επίσης, πιστεύω ότι όταν τα παιδιά προστατεύονται συναισθηματικά από κάθε τι, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε εφήβους που έχουν βαρεθεί τα πάντα και δεν θα βρίσκουν ευχαρίστηση σε τίποτε.
   Ωστόσο, είναι τόσες πολλές οι εμπειρίες στη ζωή ενός παιδιού που κάποιες φορές επιλέγεις να τα προετοιμάσεις κάποιες να μην το κάνεις.
   Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και οι 2 απόψεις/επιλογές και σε ευχαριστώ που το ανέφερες!

 • Antigonidio

  Εγώ τον βάφτισα τον δικό μου τον Ιούνιο που ήταν 8.5 μηνών. Δυστυχώς δεν ίσχυαν για εμάς αυτά τα tips καθότι ήταν μικρός. Οπότε αυτά που έχω να πω από την μεριά μου είναι αν γίνεται να έχεις μιλήσει με τον παπά και να τον ρωτήσεις αν μπορεί να κρατάει το μωρό όσο γίνεται περισσότερο η μητέρα και όχι ο νονός καθόλη την διάρκεια του μυστηρίου. Εγώ επίσης θα έπαιρνα αυτό το στρωματάκι της αλλεξιέρας γιατί με την τόση υπερένταση δεν καθόταν με τίποτα σε ένα μεταλλικό τραπεζάκι που είχε η εκκλησία. Άβολα πολύ, νεύρα πολλά. Και τέλος, να μην γίνει σε εξωτερικό χώρο χωρίς ομπρέλα μέσα στον ήλιο (όπως έγινε με εμάς, δυστυχώς) .
  Και όχι δεν πιστεύω σε αυτό που λέει η asia ” Και να κλάψει λίγο τι έγινε;” Θεωρώ ότι η όλη διαδικασία είναι κάτι που γίνεται χωρίς να σεβόμαστε και να λογαριάζουμε την ύπαρξη του παιδιού. Τουλάχιστον αφού στην κοινωνία μας είναι δύσκολο να το αποφύγουμε, ας προσπαθήσουμε να είμαστε ήρεμες εμείς οι μαμάδες και να τον “προετοιμάσουμε” με χαμόγελα. Κατά τ’άλλα δεν πιστεύω ότι πρέπει να μιλάμε πολύ σε αυτές τις ηλικίες για γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον γιατί δεν έχουν αίσθηση του χρόνου και αγχώνονται πολύ! (Αντιγόνη)

  • mamaggela

   Αντιγόνη,
   πολύ σημαντικά και τα 3 και ειδικά αυτό με το παπά. Τόσο απλό και χρήσιμο και ομολογώ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό.
   Σε ευχαριστώ που τα ανέφερες. Τα 6 χρήσιμα tips, γίνονται 9 :)