Δυο βουρτσίσματα την ημέρα, την τερηδόνα κάνουν πέρα!

Ποια μαμά δεν την έχει απασχολήσει αυτό το θέμα?

Η Ελευθερία βουρτσίζει δοντάκια

Είναι μια μάχη για την οποία αγωνιζόμαστε καθημερινά και μάλιστα 2 φορές την ημέρα! Αν και είναι τόσο απλό να φροντίζουν τα δοντάκια τους, για κάποια παιδιά είναι σαν να τους δίνεις να φάνε φακές! :)

Φακές Mamaggelas

Σίγουρα, είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν πραγματικά τη ζημιά που προκαλούν με το να μην θέλουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς τους γονείς που από μόνο του δεν μπορεί να λυθεί και το αποτέλεσμα θα ήταν άδικο για τα παιδιά (ένα στόμα γεμάτο τερηδόνα ή συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο).

Ευτυχώς, υπάρχουν δοκιμασμένες συμβουλές και κόλπα που θα βοηθήσουν τα μικρά μας να αποκτήσουν ένα χολιγουντιανό χαμόγελο με μαργαριταρένια δόντια!

Θα πρέπει να τους δώσουμε επιλογές, αφήνοντας τα παιδιά μας να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει να τα αφήσουμε να διαλέξουν όποια οδοντόβουρτσα θέλουν – τον Μίκυ ή τον Σνούπυ! Καλό είναι να τα ρωτήσουμε αν θέλουν να τα βοηθήσουμε να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή αν θέλουν να τα βουρτσίσουν μόνα τους.

Η κόρη μου λατρεύει την ρουτίνα! Ας βάλουμε το βούρτσισμα των δοντιών στη καθημερινή ρουτίνα του παιδιού μας. Φτιάξτε την ρουτίνα τους έτσι ώστε η τελική δραστηριότητα να είναι κάτι που τα παιδιά σας θέλουν πραγματικά να κάνουν.

Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας ‘ όταν βουρτσίσεις τα δοντάκια, θα πλύνεις τα χεράκια και το πρόσωπό, θα βάλεις πιτζάμες (όλα αυτά με την βοήθεια σας ή μόνο του, ανάλογα με την ηλικία) και τότε μπορούμε να διαβάσουμε ένα παραμυθάκι’, αλλά να θυμόμαστε τον ύπνο ε? Φώτα κλείνουν στις 20:30!

Στη πρωινή ρουτίνα, όταν φάνε το πρωινό τους και πλύνουν τα δοντάκια τους τότε θα παίξετε λίγο μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι. Πάντα ή μέθοδος “όταν – τότε” έχει αποτελέσματα “win – win”!

Κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει και άλλα κόλπα, αλλά η ρουτίνα νομίζω είναι αυτή που τελικά βοηθάει περισσότερο. Σας προτείνω όμως να δοκιμάσετε να αφήσετε το παιδί σας να βουρτσίσει τα δόντια σας, ενώ εσείς την ίδια στιγμή βουρτσίζετε τα δικά του. Ή να πάρει μαζί του το αγαπημένο του κουκλάκι για να του βουρτσίσει τα δόντια. Ακόμα και τα σχετικά παραμυθάκια για βούρτσισμα και υγιεινή δοντιών σίγουρα μας έχουν βοηθήσει πολύ.

Τώρα τελευταία, δέχεται να κάθεται μόνο αν για κάθε κίνηση, της κάνω και έναν ήχο από κάποιο ζωάκι κοκοκοκο, παπαπαπα, μμμμμμμμμ, μπεεεεε….. Ελπίζω να μην φτάσει στα 18 και να θέλει να ακούει αγελάδες και προβατάκια. ;)

Κάτι απ’ όλα τα παραπάνω, θα ταιριάζει στο δικό σας παιδί, αλλά αν πάλι αυτό αρνείται εντελώς να βουρτσίσει τα δόντια του, θα πρέπει τουλάχιστον να προσέξετε την διατροφή του!

Αν προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής από τώρα, είναι σαν να τους υποσχόμαστε ένα υγιές λευκό χαμόγελο για τα επόμενα χρόνια!

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σας φανούν χρήσιμα. Περιμένω τα σχόλιά σας για τα κόλπα που έχετε δοκιμάσει εσείς, για να αποκτήσει το μικρό σας, μαργαριταρένιο χαμόγελο!