10 tips για να αγαπήσει το παιδί σας τα παραμύθια!

Διαβάζω παραμύθι

 

Ένα υπέροχο σεμινάριο δημιουργικής αφήγησης παραμυθιού της Ασπασίας Βασιλάκη που πραγματοποιήθηκε στο Laculturela και παρακολούθησα πριν λίγο καιρό, με έκανε να βλέπω το παραμύθι και την αφήγησή του πολύ διαφορετικά.

Μέσα από αυτό το άρθρο θέλω να προτείνω διάφορα tips που βοήθησαν εμένα και ίσως να φανούν χρήσιμα και σε σας.

1. Είναι σημαντικό να έχετε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια γωνίτσα στο σπίτι σας που θα διαβάσετε με το παιδί σας το παραμύθι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό να διαβάσετε σε κάποιο διαφορετικό μέρος, όποτε το θελήσετε. Μια μεγάλη μαξιλάρα στο πάτωμα, μια αγαπημένη πολυθρόνα, στη γωνία του καναπέ ή στο αγαπημένο σας χαλάκι είναι κάποια μέρη που μπορείτε να διαλέξετε ή και να δημιουργήσετε.

2. Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες. Θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη διάθεση εσείς και το παιδί σας για να μπείτε στο όμορφο κόσμο του παραμυθιού. Αν δεν έχετε όρεξη μπορείτε να το πείτε στο παιδί σας και να του διαβάσετε κάποια άλλη στιγμή. Μια ήσυχη στιγμή είναι ιδανική για να ξεκινήσετε την αφήγηση. Πάρτε αγκαλιά το παιδί σας και κρατήστε το παραμύθι ώστε να το βλέπετε και οι δυο. Αν θέλετε, ανάλογα με το ύφος του παραμυθιού, μπορείτε να βάλετε μια απαλή μουσική χωρίς λόγια. Δοκιμάστε το!

3. Βρείτε έναν όμορφο τρόπο για να ανοίγετε τα παραμύθια σας. Πάρτε ένα ραβδί και πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να πει ‘ντιγκιντι γκλον’ για να ανοίξει μαγικά το εξώφυλλο ή ότι πρέπει να φυσήξει δυνατά φουουουουου για να ανοίξει ή ότι πρέπει να χτύπησει το εξώφυλλο του παραμυθιού με το χεράκι του ‘τοκ τοκ’ και αμέσως μετά αυτό θα ανοίξει.

4. Κάντε το διάβασμα ενδιαφέρον με διαφορετικές φωνές και ερμηνείες. Κάντε χοντρή φωνή όταν μιλάει μια αρκούδα και ψ ι λ ή  φ ω ν ή όταν μιλάει ένα πουλάκι. Δείξτε μέσα από τον τόνο της φωνής σας και από τις εκφράσεις στο πρόσωπό σας το συναίσθημα λύπη :( χαρά :) φόβο :{ …! Βρείτε μια μελωδία για να τραγουδάτε στο παιδί σας όταν το παραμύθι έχει κάποιο νανούρισμα ή κάποιο στίχο.

5. Βάλτε διάφορα αντικείμενα και πράξεις μέσα στην διαδικασία. Η Ελευθερία έχει ένα παραμύθι που αναφέρει για την αίσθηση από το βαμβάκι και εγώ με ένα βαμβάκι εκείνη την στιγμή ακουμπάω το μάγουλο της κόρης μου. Όταν το παραμύθι αναφέρει για τον άνεμο, φυσάω στο πρόσωπό της. Όταν το παραμύθι αναφέρει για θάλασσα ή ποτάμι πάρτε ένα γαλάζιο μαντίλι και κάντε τα κύματα. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει!

6. Βάλτε τα παραμύθια του παιδιού σας σε σημείο που να τα φτάνει. Αν φοβάστε μήπως τα σκίσει, βάλτε αυτά τα οποία δεν είναι τόσο σημαντικά για εσάς για να μπορεί να τα κάνει ότι θέλει και να τα διαβάζει όποτε το επιθυμεί. Μαζί με αυτά μπορείτε να βάλετε και φυλλάδια με παιχνίδια ή περιοδικά που δεν θέλετε. Εγώ προσπαθώ να της υπενθυμίζω ότι τα βιβλία μας τα προσέχουμε και δεν τα καταστρέφουμε.

7. Η βόλτα στα βιβλιοπωλεία, στις εκθέσεις και στις βιβλιοθήκες βοηθάνε ώστε το παιδί να αγαπήσει τα παραμύθια. Πολύ συχνά πάμε μαζί με την κόρη μου στο βιβλιοπωλείο χωρίς να αγοράσουμε απαραίτητα κάποιο καινούριο παραμύθι. Πάμε απλώς και κοιτάζουμε, ξεφυλλίζουμε, μυρίζουμε τα βιβλία και τα παραμύθια.

8. Πάρτε 2 καρέκλες, τοποθετήστε τις σε μια απόσταση πλάτη με πλάτη, ρίξτε από πάνω μια κουβέρτα πάρτε ένα φακό και ένα παραμύθι και μπείτε μέσα στη καλύβα με το παιδί σας για να διαβάσετε το παραμύθι σας.

9. Δημιουργήστε δικές σας ιστορίες και διηγηθείτε τις στα παιδιά σας. Μπορείτε να τους μιλήσετε για το πως περνούσατε όταν ήσασταν εσείς παιδιά! Τρελαίνονται να σας ακούν να μιλάτε για τις δικές σας ιστορίες! Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει και αυτό ένα παραμύθι.

10. Τα παιδιά αντιγράφουν! Όταν σας βλέπουν να κρατάτε συχνά στα χέρια σας ένα βιβλίο και να το διαβάζετε, κρατάνε αυτή την εικόνα στην μνήμη τους και το ίδιο θα θέλουν να κάνουν και αυτά.

Τις περισσότερες ιδέες, μας τις πρότεινε η Ασπασία και προσωπικά τις βρήκα πολύ αποτελεσματικές.

Εκτός από τις παραπάνω ιδέες μας έδωσε και κάποια λίστα με αγαπημένα παραμύθια. Θα σας αναφέρω παραμύθια μέσα από αυτή την λίστα που έχουμε αγοράσει αλλά και δικά μου που η κόρη μου και εγώ τα έχουμε λατρέψει.

– Όλη η σειρά της Τρεις Μορόνι είναι πάρα πολύ καλή (φόβος, αγάπη, ζήλεια…. Πόσο μου αρέσει…..)
– Το δέντρο που έδινε (Σελ Σιλβερστάιν)
– Θέλω μια αγκαλιά ( Τζον Ρόου)
– Η Μέλπω η μοναδική (Μαρία Ρουσάκη)
– Η υπόσχεση είναι υπόσχεση (Εύα Θάρλετ)
– Όταν η μπάλα ονειρεύεται τρελά (Χρήστος Μπουλώτης)
– Θα σε κρατάω εγώ σφιχτά στην αγκαλιά μου (Ντέπι Λιόρι)
– Κοκκινοσκουφίτσα, Η αληθινή ιστορία (Ανιέζε Μπαρούτσι)
– Ο κύριος ύπνος (Guerin Virginie)
– Μα, ποιος είναι μες στο αβγό (εκδόσεις Σαββάλας)
– Ο μικρός σκαντζόχοιρος μια χειμωνιάτικη νύχτα (Κριστίνα Μπάτλερ)
– Ο Κύριος Μάνος Μόνος (Ασπασία Βασιλάκη)

Επίσης, μια καλή λίστα την οποία την έφτιαξε η Ελένη Γαρυφαλάκη και είναι διαλεγμένα ένα προς ένα μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Αρκετά παραμύθια τα παραγγέλνω από το internet γιατί πετυχαίνω καλύτερες τιμές και συγκεκριμένα από το politeianet.

Θα χαρώ πολύ να μου πείτε και τα δικά σας tips που σας βοήθησαν ώστε το παιδί σας να αγαπήσει το παραμύθι αλλά και να μου πρότεινετε παραμύθια αγαπημένα για να τα προσθέσω στη λίστα μου!

photo by EAP Malaysia

 • CrazyTourists

  Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!

  Τρελοτουρίστρια

  • mamaggela

   Ευχαριστώ πολύ!! :)

 • Litsa

  Αχ ναι, ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών!! Τι ωραία που τα λες!
  Αγγέλα μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου (άτιμη ίωση) και για το όμορφο σχόλιο! Νομίζω πως θα σου αρέσει και κάτι ακόμη: ο άντρας μου είναι από το Ηράκλειο. Ναι, τον έφερα στη Θεσσαλονίκη τον Κρητικό! :-)
  Θα τα λέμε σίγουρα!

  • mamaggela

   Σε ευχαριστώ Λίτσα μου!
   Αλήθεια Κρητικός? Τέλεια! Ακόμα ένας λόγος να τα λέμε χι χι!
   Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα αντιστέκεσαι στην όμορφη Θεσσαλονίκη ;)

 • MY LOVABLE BABY

  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ :) ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΣΤΑ ΥΠΟΨΙΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ‘ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ’ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ :) (ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Κ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ Κ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ)

  • mamaggela

   Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που είναι χρήσιμη η λίστα!
   Θα τα λέμε!

 • Τι καλά που μας έδωσες λίστα και συμβουλές! Κι εμείς τώρα ξεκινάμε να διαβάζουμε πιο πολύ και να καταλαβαίνουμε νοήματα!

  • mamaggela

   Ελπίζω να βοηθήσουν οι συμβουλές :) Καλό διάβασμα λοιπόν!

 • Πολύ όμορφη και χρήσιμη ανάρτηση Αγγέλα μου. Συχνά σκέφτομαι πώς να της κινήσω τη περιέργεια με τα παραμύθια. Είμαστε 20 μηνών και είναι λίγο δύσκολο ακόμη. Βλέπουμε αυτά με τα ζωάκια τα χρώματα τα αντικείμενα κι εγώ ανυπομονώ για τα πραγματικά παραμύθια. Είναι κατάλληλο κάποιο από αυτά που μας πρότεινες για την ηλικία μας?

  • mamaggela

   Καλησπέρα Γιωργία,
   όταν έγραψα αυτό το άρθρο η Ελευθερία ήταν 25 μηνών. Οπότε ίσως κάποια από αυτά να μπορείς να της τα διαβάσεις και εσύ.
   Επίσης, πολύ γνωστή σειρά παραμυθιών είναι οι τικ και τέλα που είναι για μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Ίκαρος.
   Αν δεν είσαι σίγουρη για την ηλικία, ίσως να πήγαινες πρώτα από το βιβλιοπωλείο να διαβάσεις από κοντά κάποια από αυτά, να ρωτήσεις για την ηλικία και μετά να τα παραγγείλεις.
   Αν χρειαστείς κάτι άλλο μου λες ;)

 • HappyLEarningSeeds HLS

  Πολύ όμορφα τα βιβλία που προτείνεις !! κάποια τα έχουμε διαβάσει , αλλά βλέπω και άλλες προτάσεις….θα τα δοκιμάσουμε μια και γενικά βλέπω πως ταιριάζουν τα γούστα μας! Φιλια και στις 2 σας!
  Βανέσσα

  • mamaggela

   Σε ευχαριστώ πολύ Βανέσσα!
   Θα χαρώ πολύ αν έχεις να μου προτείνεις και κάποια δικά σας αγαπημένα.
   Είμαστε πάντα σε αναζήτηση. Αρέσουν πολύ τα παραμύθια στην Ελευθερία ;)
   Καλή συνέχεια και καλές γιορτές!